In deze post verdiepen we ons in de verschillende soorten ‘vallen’. Laat gerust weten of er iets ontbreekt :).

morihei_ueshiba3

Eén van de eerste elementen die een aikidoka aangeleerd krijgt is veilig reageren op een techniek door op het juiste ogenblik correct te vallen. Zowel rollen als later het breken van een val maken een belangrijk deel uit van de aikido praktijk. Dit zorgt ervoor dat blessures voorkomen worden en laat de tori toe z’n techniek ‘echt’ uit te testen.

De benaming voor deze vaardigheid is ukemi (“ontvangen”). De uke ontvangt actief de aikido techniek i.p.v. enkel gecontroleerd te worden door de nage. De uitvoering van een techniek kan bijzonder pijnlijk zijn wanneer hij te stevig toegepast wordt op een onervaren trainingspartner. De wijze van uitvoering hangt dus af van de mate waarin de uke ukemi beheerst. Wanneer de nage controle krijgt en een techniek uitvoert is het verstandig om de uke gecontroleerd te laten ‘vallen’. Op deze wijze worden kwetsuren vermeden en krijgt de uke tijd te voelen hoe de werking van de techniek ineen steekt. Het is dan ook de taak van de nage op kwetsuren te voorkomen bij de uke door snelheid en ‘kracht’ bij het toepassen af te stemmen om het niveau  van de uke.

Hoe reageer je nu als uke?

De ‘aanval’ dient met overtuiging en volledig uitgevoerd te worden. Dit op zich is al een training in het zoeken naar de juiste mae. Een atemi ‘inhouden’ zorgt ervoor dat er ook niet vloeiend op gereageerd kan worden. Bij een greep dient deze ook stevig te zijn. Van het ogenblik dat de nage z’n techniek toepast dient de uke echter te ontspannen, zeker niet tegenwerken. Hierdoor kan de nage z’n techniek bijschaven en voorkomt de uke dat hij geblesseerd raakt. Soepelheid staat voorop.

Uiteindelijk komt de ‘val’ in zicht.

Ukemi

Hieronder een kort filmpje voor beginner en gevorderde waarbij de basis van een rolbeweging (voorwaarts en achterwaarts) uitgelegd wordt.

Verschillende ukemi

Mae ukemi (voorwaartse val)

Ukemi-drawing

 

Ushiro ukemi (achterwaartse val – lees van rechts naar links)

ushiro-ukemikopie

Mae yoko kaiten (voorwaartse – zijwaartse rol)

Ushiro yoko kaiten (achterwaartse – zijwaartse rol – yep Alain dit is em 😉 )

Ushiro mae yoko kaiten (voorwaartse zijwaartse rol bij achterwaartse val)

Ushiro mae kaiten (voorwaartse rol bij achterwaartse val)

Ushiro otoshi (rugwaartse val)

of in beweging:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s