Sensei, Shidoin, Fuku Shidoin, Shihan: Wat moet ik nu zeggen?

Aangezien Paul net Fuku Shidoin geworden is, leek het mij wel leuk om eens de verschillende titels te definiëren. Let op, dit zijn titels en geen graden. Je kan er geen examen voor afleggen maar je moet ze verdienen. Enkel de Hombu Dojo (Hoofdzetel Aikikai) kan deze titels erkennen.

Fuku Shidoin:
‘Hulp instructeur’ Komt ongeveer overeen met 2de en 3de dan in graad. Voorbeeld in onze club is Paul Massey.

Shidoin:
‘Instructeur’ Komt ongeveer overeen met 4de en 5de dan in graad.
Voorbeeld in onze club is onze leraar François Jacquet.

Shihan:
‘Hoofd instructeur’ Komt ongeveer overeen met 6de dan en hoger in graad. Voorbeelden in onze federatie zijn Louis Van Tieghem (VAV) en Danny Leclerc (AFA), de eerste Belg die deze titel ontving, de 3de Europeaan en de 19de niet-Japanner. Om maar aan te tonen dat deze titel zeldzaam is.

Sensei:
‘Leraar’ Van zodra je les geeft wordt je automatisch sensei genoemd. Het is geen titel of graad maar eerder een algemene benoeming.
‘O-Senei’ wilt ‘grote leraar’ zeggen en is enkel en alleen voorbehouden voor de grondlegger van de Aikido, Morihei Ueshiba.

Uchi Deshi:
‘Inwonende leerling’ Een leerling die inwoont bij zijn leraar (thuis of in de dojo) en op een full-time basis traint en zijn leraar dient. Dit kan gaan van huishoudelijke taken tot administratieve taken. ‘Soto Deshi’ is een leerling die buitenshuis woont. Herkennen we hier niet de woorden van de bewegingen uchi kaiten nage en soto kaiten nage? 😉

Dojo Cho:
De persoon die de dojo bezit of verantwoordelijk is voor de huur er van. Dit is niet altijd de leraar of de hoogste in graad. Het is eerder een administratieve titel zoals voorzitter en penningmeester er zijn.

Sempai en Kohai:
‘Senior’ en ‘Junior’ Algemeen kan men stellen dat de sempai de oudere is en de Kohai de jongere. Indien men met graden werkt is de hogere graad de sempai en de lagere de kohei. Een derde onderscheid is er dan op basis van het aantal jaren dat men in de club traint. Dit alles is meestal zo verwarrend dat men in de meeste clubs elkaar niet aanspreekt met sempai of kohai.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s