Haru Geiko 2011

Voor diegene die zich afvraagt wat Haru Geiko is: Dat is simpelweg de lentestage die elk jaar plaats vindt in de Shugyo Dojo in Brussel. Dit jaar werd de stage gegeven door Sensei Louis Van Thieghem en Shihan Tony Smibert.
Zaterdagochtend werd het eerste uur door Louis Van Thieghem gegeven. In mijn ogen een goede leraar en zeer vriendelijk. We werkten enkel met bokken. De sensei legde uit dat we tijdens een shomen uchi eerst moeten snijden en pas als de bokken op ooghoogte is, we moeten instappen. Ook mogen de benen niet samen komen na de slag maar moet men ten alle tijden een stevige basis hebben.
Nadien werkten we per twee. Stap voor stap bouwde de sensei de les op tot we aan een mooi samenspel kwamen.

– Uke: Vanuit de basishouding creeërt hij opening door de pols bloot te geven (bokken lichtjes naar beneden houden). De leraar verklaarde dat deze beweging komt van het wegslaan van de bokken van de aanvaller.
– Tori: Shomen uchi op pols
– Uke: wijkt uit door een klein beetje schuin-achterwaarts te stappen en geeft Shomen op het hoofd van de Tori.
– Uke: Controleert deze aanval door in te stappen en de punt door het lichaam te drijven. Natuurlijk kan men niet doorsteken dus stapten we langsheen de aanvaller om de energie door te laten vloeien. De nadruk lag hier op irimi en waar men nu juist stak had niet zoveel belang.
Het moeilijke aan deze oefening was het absorberen van de energie van de aanval en deze terug te sturen.

Het tweede uur werd gegeven door Shihan Tony Smibert. Deze sympathieke Australiër is rechtstreekse leerling van Sugano Sensei. De nadruk lag tijdens deze les voornamelijk op golvende bewegingen. Omhoog en omlaag gaan was hier de boodschap. Dit deden we aan de hand van volgende oefeningen:
– katate dori uchi kaiten nage
– morote dori ikkyo
– morote dori kokyo nage
– ushiro ryokata dori ikkyo (dubbele atemi van tori moet mogelijk zijn)
– kokyo ho
De sensei legde tevens uit dat je de energie moest doorsturen, net zoals je een zware bal opvangt en onmiddellijk doorwerpt zonder dat eerst al het gewicht tot stilstand in je handen is gekomen. Een ander voorbeeld dat hij gaf was dat je een valk die op je hand komt geland onmiddellijk zou doorsturen in de andere richting.
De leraar vertelde ons dat Sugano 3 soorten van werken beschouwde.
1. Statisch, met een zo sterk mogelijke aanval
2. Dynamisch, op het moment van de aanval reageren
3. Dynamisch, voor de aanval reeds reageren
De stijl die Sensei Smibert aanneemt lijkt veel op deze van onze Sensei Jacquet. Dat is ook niet te verwonderen aangezien ze beide leerling van Sugano waren 🙂

Samengevat, het was weer eens een boeiende en leerrijke stage! Op naar de volgende.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s