15 jaar Sangen Zelem

Proficiat aan de aikidoclub in Zelem! Ze bestaat 15 jaar en hiervoor heeft ze 4 gastleraars uitgenodigd die er het beste van hunzelf gegeven hebben.

Sensei Wilbert Sluiter
kwam helemaal uit Den Haag en verzorgde de opwarming op een ludieke manier. We stonden in een grote kring en telden allemaal luidop in het Japans tot 8 bij elke oefening. Hij besteedde veel aandacht aan de ademhalingsoefeningen en legde de 3 soorten uit. De ademhaling van de hemel, de ademhaling van de aarde en de ademhaling van de mens. Bij elke ademhalingsoefening moest je jezelf met energie vullen. Nadien gaf hij pure basistechnieken maar met speciale aandacht voor houding, ademhaling en energie. Hij toonde ook aan dat de meeste van de technieken uit het zwaardvechten kwamen.

Sensei Gaëtan Francken
uit Gent legde de nadruk op het martiale aspect van aikido en op het controleren van uke zonder in strijd te gaan met zijn kracht. Op katate dori jodan tsuki reageerden we met een ikkyo ura op de arm die sloeg. Hij legde alles goed uit met veel gevoel voor humor. Ook liet hij zien dat uke steeds alert moet zijn bij elke oefening. Dat heb ik mogen voelen. 🙂

Sensei Jacques Horny
gaf voornamelijk henka waza en kaeshi waza. Op ushiro ryo kata dori volgde er een sankyo die overging in een kokyo nage. Op ushiro ryo katate dori kwam er een sokumen iriminage.
Nadien liet hij zich bij de armen opheffen door 2 uke’s en zei: “daarvoor ben ik gekomen” 🙂 De bedoeling was uiteraard om via kokyo te blijven staan zonder omhoog gehoffen te worden.

Sensei Alain Sallée
Deze olijke grappenmaker uit Verviers legde vooral de nadruk op tai sabaki en op het feit dat aikido buiten het martiale aspect ook een vriendschappelijk aspect heeft, dat we komen om ons te amuseren en nieuwe mensen te ontmoeten. Aikido kan destructief zijn maar kan ook heel mooi zijn. “Aikido is liefde” zei hij dikwijls. Zo liet hij ons tai sabaki’s maken met het oog op een vloeiende, sierlijke beweging. Nadien gaf hij henka waza van ikkyo naar kote gaeshi. Hierbij ga je met je hand dat op de elleboog is, over de arm van uke en pak je je eigen pols vast. Met een tai sabaki zet je dan een kote gaeshi aan die een klein beetje weg heeft van shiho nage. Tof om te doen!

Het was een gezellige stage met bekende maar ook nieuwe gezichten die van ver kwamen. Het samen eten onder de middag zorgde mee voor de sfeer. Kortom, op naar de 20 jaar Sangen Zelem!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s