Wazaaaaaaaaa!

‘Waza’ is een term die vaak voor komt binnen Japanse krijgskunsten en dus ook binnen de Aikido. ‘Waza’ betekent letterlijk ‘technieken’. Hieronder volgt een overzicht van de meest bekende ‘waza’ en hun betekenis of vertaling.

Tachi waza: Uke en tori staan beide recht.

Hanmi Handachi waza: Uke staat recht, tori zit neer op de knieën.

Suwari waza: Zowel uke als tori zitten op de knieën.

Ukemi waza: Valtechnieken.

Katame waza: Controletechnieken. vb. ikkyo, hiji kime osae, …

Nage waza: Werptechnieken. vb. irimi nage, shiho nage, …

Kaeshi waza: Overnametechnieken. Persoon 1 zet een techiek in, persoon 2 zet de techniek om zodat persoon 1 neergaat. Uke wordt tori en tori wordt uke.

Henka waza: Schakeltechnieken. Bij een slechte/mislukte uitvoering van de techniek overschakelen op een andere techniek zodat uke toch nog moet vallen.

Jiyu waza: Vrije technieken. Meestal -maar niet altijd- op eenzelfde wederkerende aanval. Uke volgt goed in en de nadruk ligt op continuïteit. Dit kan ook met meerdere aanvallers gedaan worden. Randori daarintegen wordt getraind met volledige weerstand van uke, oogt dikwijls niet mooi en de nadruk ligt vooral op het realistische aspect van de krijgskunst.

Kihon waza: Basistechnieken.

Kokyo waza: Ademhalingstechnieken.

Ne waza: Grondtechnieken. Komen in mindere mate voor in Aikido.

Oyo waza: Het is de praktische aanpassing van de basistechnieken zodat ze ook effectief werken. Meestal moet je kleine veranderingen aan de basistechniek brengen omdat elke uke verschillend aanvalt en involgt.

Shime waza: Wurgtechnieken.

Voila, dit waren de bekendste soorten waza. Uiteraard zijn er nog andere ‘waza’ die minder frequent in naam voorkomen zoals bijvoorbeeld geri waza = traptechieken. Uiteindelijk kun je achter elk concept het woordje ‘waza’ plakken. Wat denk je van deze? ‘Hakamaplooien waza’ 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s