Endo was in’t land!

In het weekend van 28 tot 30 mei gaf Endo Seishiro Shihan een stage in de sporthal van Jette.
Kenmerkend voor Endo is zijn totaal andere manier van lesgeven, speciale opwarming, veel uitleg en op het eerste zicht bizarre bewegingen. Toch heb ik veel bijgeleerd, hetgeen hieronder volgt in een notendop.

1. Endo legde grote nadruk op voetenwerk en op het zwaartepunt laag houden. Hij sloeg enkele malen op zijn onderbuik, bovenbenen en achterwerk om duidelijk te maken dat hij heel solide stond. Wandelen moest sierlijk en ontspannen gebeuren zonder te slepen met de voeten. Op het einde van de les vroeg hij wie pijn had in de benen. Diegene die hun hand opstaken hadden volgens hem goed getraind.

2. Een tweede punt waar Endo groot belang aan hechtte was het samenwerken. Tori mocht onder geen beding uke pijn doen terwijl uke zo goed mogelijk de bewegingen moest involgen. Uke moest zoveel mogelijk contact houden met tori. Door het contact kon uke snel reageren en kon tori geen atemi geven. Langs de andere kant kon tori uke leiden naar de gewenste positie om zo zijn evenwicht te verbreken.
Endo hielp op het einde van de stage mee de matten opruimen. Iets wat ik nog nooit gezien had van zo een hoge graad. Respect voor de man! Hij doet zelf wat hij ons wil leren: samenwerken.

3. De opwarming was minimaal en bizar tegelijkertijd. Snel de benen stretchen, wat ademhalingsoefeningen en tsuburi met de hand. Ik vond dit onverantwoord maar Paul liet me inzien dat het eigenlijk de bedoeling is om vóór de les al op te warmen. Je volgt aikido en geen fitness. Zo had je meer waar voor je geld en kon de sensei zich direct tot de essentie richten zonder te veel te tijd te verspillen aan de opwarming.

Interview met Endo Seishiro Shihan:

http://www.aikidojournal.com/article?articleID=92

Een reactie op “Endo was in’t land!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s