Stage met Sensei Wim Van Gils

Tijdens de stage op zaterdag 10 april trachtte Sensei Wim Van Gils volgens mij 3 dingen duidelijk te maken.

1. Wanneer je een techniek probeert uit te voeren, moet je jezelf rond het contactpunt verplaatsen in plaats van het contactpunt proberen te verplaatsen. Klinkt nogal abstract hé? Ik zal het proberen te verduidelijken met een voorbeeldje. Katate dori soto kaiten nage: Wanneer uke je pols vastgrijpt probeer je niet om zijn arm te verplaatsen maar laat je die arm voor wat het is en ga je simpelweg naast uke staan. Uke heeft dan niets “om mee te werken” en vanuit die “leegte” kan je dan de beweging verder zetten. Al de verschillende technieken tijdens die les waren bedoeld om dit punt te verduidelijken.

2. De rol van uke: Uke moet actief blijven tijdens de aanval maar ook tijdens de uitvoering van de techniek door tori. Bijvoorbeeld op shomen uchi ikkyo is het niet de bedoeling dat uke bij contact zijn lichaam meedraait nog voor dat de techniek is ingezet. Dat zijn ‘brave’ uke’s, hetgeen wel leuk is om mee te trainen maar waarbij alle realiteit wegvalt. Aikido is en blijft een krijgskunst. We mogen niet gaan denken “uke zal wel meegaan”. Zo leer je geen correcte technieken.

3. De Sensei legde de nadruk dat Tissier Shihan nog steeds de Aikikai stijl volgt maar dat het didactisch beter onderlegd is. Nog typisch voor de stijl van Sensei Tissier zijn de lage standen en de spectaculaire heupworpen.

Wens je nog meer uitleg over Sensei Wim Van Gils of Shihan Christian Tissier?
http://www.acdaruma.com/Pages/Sensei/WimVanGils.php
http://www.acdaruma.com/Pages/Sensei/ChristianTissier.php

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s