Waarom een correcte houding?

Onze sensei legt steeds de nadruk op “houding”, ook wel “Shisei” genoemd. “Buigt door ulle benen!”, “Kijkt voor u!” zijn zinnen die we al vaak hebben mogen horen. Ik bewonder zijn geduld want wij vergeten steeds opnieuw om op onze houding te letten.
Hieronder volgen enkele voordelen van een goede Shisei.

Binnen de dojo:
– Je verliest je evenwicht niet wanneer je iemand werpt
– Je wordt niet mee naar de grond getrokken door een uke die zich
angstvallig aan jou vastklamt
– Er vliegen geen voeten in je gezicht
– Je ziet de omgeving rond u (andere aanvallers, een muur die te
dichtbij komt,…)
– Je ziet een nieuwe aanval van uke afkomen

Buiten de dojo:
Je houding reflecteert je mentaliteit en omgekeerd. Deze twee staan in wisselwerking met elkaar. Iemand die neerslachtig is, zal weinig fut vertonen en zijn houding zal onzeker en zwak zijn. Iemand die positief in het leven staat, zal een solide en sterke houding vertonen. Een goede houding straalt kracht en zelfvertrouwen uit. Mensen zullen je met meer respect benaderen, hetgeen weer invloed heeft op je zelfvertrouwen. Als je eens een dipje hebt, verplicht jezelf er toe om recht te zitten, te ontspannen en een buikademhaling te bekomen. Je zal merken dat hoewel je probleem niet opgelost zal zijn, je er met vernieuwde moed een oplossing voor zal zoeken.
Ook op vlak van zelfverdediging is een correcte houding een pluspunt. Je wordt minder makkelijk slachtoffer van geweld omdat je geen ‘zwakke prooi’ lijkt te zijn.
Op vlak van gezondheid zorgt een goede houding voor een makkelijkere en dus diepere ademhaling. Bovendien kan het een groot aandeel in de rug-, nek- en schouderklachten voorkomen. Een gezond lichaam leidt meestal tot een gezonde geest.

Moraal van het verhaal: Buig door je benen en kijk voor u. 😉

2 reacties op ‘Waarom een correcte houding?’

  1. Je moet inderdaad letten op veel details. Hoe langer je komt trainen hoe meer die details een soort van automatisme worden.
    Laat dit een stimulans zijn om regelmatig te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s